Блог "Майстерні одягу Ярини ЖУК"

Цей блог створений насамперед для спілкування.
Усі враження, отримані від перегляду нашого сайту: www.yarynazhuk.com, можна викладати тут, щоб ми знали, як і в якому напрямку рухатись далі.

Для тих, хто тут вперше, нагадаємо, що розробляючи моделі сучасного одягу на основі старовинних традиційних українських вишиванок, Майстерня не виготовляє масових партій одягу. Кожна модель випускається в обмеженій кількості або в єдиному екземплярі.
Лідер Майстерні - дизайнер львівської школи Ярина ЖУК :)

середу, 17 вересня 2008 р.

Ручна вишивка vs Вишивка машиною?


...Що краще, кава з турки, чи кава з апарату? Як для мене, все одно, лише б натуральна! Запитання: "що краще - машинна чи ручна вишивка?" - з ціє й ж опери.

В нас чомусь звикли, що сорочка має бути обов'язково вишита вручну. Ні, ну то традиційно, я розумію. Ручна вишивка - це "hand made", це цінуватиметься завжди. Тому що "hand made" - це престижно і страшенно дорого. Майстриня-ремісниця витрачає на сорочку з вишитою пазушкою і, скажімо, уставками, в середньому місяць. В той самий час за допомогою машини, сорочка з таким самим об`ємом вишивки виробляється за два-три дні. Є різниця? З точки зору виробничого процесу - колосальна!

"А якщо порівняти якість?" - багато хто цікавитиметься цим питанням. Ага. Згадаємо про каву - яка кава якісніша? З апарату чи, ти та, що зварена в турці? Cмішне запитання, еге ж!

Але в машинної та ручної вишивки все ж є принципова різниця. Машина вишиває ідеально рівно - стібок до стібка, хрестик до хрестика - все лягає ідеально рівно та щільно. Сорочка, вишита руками неповторна тим, що кожен стібок індівідуальний, як папілярний візерунок на пальцях. Сорочки, вишиті руками - це як відбитки пальців - неповторні. Тим і цінні. Хай там один хрестик деінде більше ніж другий, хай там трошечки не симетрично. Проте - ексклюзивно!

Доводиться також чути про "енергетику", яку майстриня начебто вкладає в сорочки. Ага. Штукатур вкладає душу в стелю, що старанно вибілює в квартирі клієнта? Сумніваюсь. Він просто робить свою роботу якісно. Так же й майстриня-ремісниця - вона робить свою роботу якісно. Тому що це ремесло. Ре-ме-сло. Майстриня любить свою справу та заробляє гроші для того, що б забезпечити свою родину. Це нормально. Це бізнес. Бізнес і мистецтво. Тому енергетики в машинній вишивці рівно стільки ж, що і в ручній. А саме - ніякої. Не в способі вишивки зміст. Зміст в візерунках, що прикрашають сорочку, в кольорах, в манері виконання. Навіщо шукати примарну енергетику там, де треба шукати мистецтво та красу?

Словом, кожному своє. Неважливо як, чи машинкою, чи руками вишита сорочка. Головне, що за нею стоїть праця, та бажання майстра створити надзвичайну річ.

1 коментар:

Анонім сказав...

Думаю в малюнки яки ти розробляеш вже все cаме сокральне вкладано.. а машинка тиражуе твое посилання світу, просто в більшому тиражу.
Да і сама якість відтворення того посилання світу набагато краще :-)