Блог "Майстерні одягу Ярини ЖУК"

Цей блог створений насамперед для спілкування.
Усі враження, отримані від перегляду нашого сайту: www.yarynazhuk.com, можна викладати тут, щоб ми знали, як і в якому напрямку рухатись далі.

Для тих, хто тут вперше, нагадаємо, що розробляючи моделі сучасного одягу на основі старовинних традиційних українських вишиванок, Майстерня не виготовляє масових партій одягу. Кожна модель випускається в обмеженій кількості або в єдиному екземплярі.
Лідер Майстерні - дизайнер львівської школи Ярина ЖУК :)

понеділок, 22 вересня 2008 р.

Біля витоків нашої справи

...Вишиваний одяг існує не одне тисячоліття. Перші звістки про вишивку в українців з'являються в ХІ столітті - тоді ж з'являється перша школа вишивання, що була заснована сестрою Володимира Мономаха Ганкою.

Словом, ремесло це дуже давнє, зі своїми традиціями, школами, правилами та навіть забобонами. Це неабияка культурна спадщина, тому важливо ставитись до мистецтва вишивання з повагою. Адже у вишивці зібрані та зашифровані сакральні знання українського народу. Тому з цим мистецтвом треба поводитись зі знанням та смаком.

Досі із жахом згадую один зі сценічних костюмів співака Олександра Пономарьова - таки собі звичайні джинси, з вшитим в низ холоші, чи нашитим на неї ...шматком рушника. Без коментарів, як то кажуть...

Більше про історію вишиванки написано у "Вікіпедії"

------------------------------------------------------------------------------------
на світлині: срібна нашивна бляшка із антського скарбу 6-7 ст. н.е. Вважається зображенням людини у вишитій сорочці. зображення взято з сайту uk.wikipedia.org

Немає коментарів: