Блог "Майстерні одягу Ярини ЖУК"

Цей блог створений насамперед для спілкування.
Усі враження, отримані від перегляду нашого сайту: www.yarynazhuk.com, можна викладати тут, щоб ми знали, як і в якому напрямку рухатись далі.

Для тих, хто тут вперше, нагадаємо, що розробляючи моделі сучасного одягу на основі старовинних традиційних українських вишиванок, Майстерня не виготовляє масових партій одягу. Кожна модель випускається в обмеженій кількості або в єдиному екземплярі.
Лідер Майстерні - дизайнер львівської школи Ярина ЖУК :)

пʼятницю, 26 вересня 2008 р.

Океан вишивки

...Знаєте, скільки в собі приховує термін "вишиванка"? О... Це не просто викроєний та зшитий за особливою схемою шматок тканини, що оздоблений вишивкою. Хтось пробував узагалі підрахувати, скільки існує технік, вишивки, скільки їх ділиться за етнічними регіонами? Думаю, якщо техніки та регіони ще можна підрахувати, то стилів - сила силенна! А щодо окремих екземплярів - таке різмаїття, що його можна сміливо порівняти з різмаїттям комах на земній кулі :)

Сорочки майстрині Соломії Бабак з Кам'янця-Подільського нагадують військові кольчуги - Соломія Богданівна вишиває золотою, срібною, бронзовою, мідною та латунною лускою. Луску завбільшки з сірникову голівку вигитовляють для неї місцеві ювеліри. Використовує майстриня щільне, грубе лляне полотно. "Це сорочки не для повсякдення" - говорить Соломія Богданівна, "чоловік в моїй сорочці має почуватися воїном". Цікаво, що за все своє життя майстриня зробила тільки п'ятнадцять сорочок, жодну з яких не дозволила фотографувати. Відомо, що одна з сорочок є в колекції принца Уельського Чарльза.

Крім традиційних ниток вишивають ще й бісером - така сорочка значно важча, ніж та, що вишита звичайними нитками, але в такої сорочки є значна перевага - така з часом не вигорає на сонці :) Вироби буковинських майстринь полюбляє родина українського Президента.

Доречі, нитки з поліестеру, які ми використовуємо в роботі, також стійкі як до сонця, так і до прання. Прогрес на місці не стоїть :) Звичайно, приємно мати сорочку, на котрій вишивка зроблена нитками, фарбованими в чорницях, бадані, охрі та корі дуба... Проте така сорочка потребує особливого догляду - Ви готові прати так, як прали Ваші прабабці - в холодній воді без застосування миючих засобів? :) Тоді старі сорочки, що зробили народні майстрині сто - а то й більше років тому - для Вас! :)

-------------------------------------------------------------------------------------
на світлині: сорочка, що вишита пайєтками. Автор Мар'яна ЧАБАН (Львів)

Немає коментарів: