Блог "Майстерні одягу Ярини ЖУК"

Цей блог створений насамперед для спілкування.
Усі враження, отримані від перегляду нашого сайту: www.yarynazhuk.com, можна викладати тут, щоб ми знали, як і в якому напрямку рухатись далі.

Для тих, хто тут вперше, нагадаємо, що розробляючи моделі сучасного одягу на основі старовинних традиційних українських вишиванок, Майстерня не виготовляє масових партій одягу. Кожна модель випускається в обмеженій кількості або в єдиному екземплярі.
Лідер Майстерні - дизайнер львівської школи Ярина ЖУК :)

понеділок, 26 липня 2010 р.

Вироби Майстерні одягу Ярини ЖУК стали об'єктом наукового інтересу

Вишивка, як невід’ємна частина українського одягу як давнього, так і сучасного, заслуговує не тільки на інтерес зі сторони ЗМІ та широкого загалу, але й науковців, що досліджують розвиток та тенденції сучасної моди.

Існуючи не одну сотню років, об’єктом наукових досліджень українська вишивка стала лише у середині ХІХ століття. Саме тоді етнографи, історики та збирачі-колекціонери створюють перші колекції та описи. Випускаються ілюстровані альбоми.
Коли, на початку ХХ століття були створені перші музейні збірки, вишивкою зацікавились художники та мистецтвознавці.
Але за сто років назбиралось лише біля 10 фундаментальних наукових робіт, та тпонад 300 наукових нарисів та статей. Для такого величезного культурно пласту, як українська вишивка – це дуже мало.

Саме тому, Майстерня слідкуватиме за усіма науковими новинками та публікаціями, що присвячені вишивці. Адже створення нових візерунків та моделей, не можливе без наукового підходу. Це одне  з наших правил. 


Сучасна вишивка також стає предметом наукового інтересу. Ось що пише мистецтвознавець Наталя КОРОЛЬ про колекцію Майстерні одягу Ярини ЖУК «Під Знаком Писанки»: «Ярина Жук, модельєра одягу з Івано-Франківська – презентувала в рідному місті колекцію «Під знаком Писанки». Варіації на тему писанок почалися з опрацювання класичної вишиванки на сучасний лад. На показі в Івано-Франківську можна було побачити сучасний ужитковий одяг – спідниці, легкі сукні, безрукавки та дитячі сорочки, делікатно оздоблені писанковими орнаментами. Привернув увагу унікальний почерк авторки – поєднання м’яких кольорів і природній крій одягу. Як відомо, кольорова гама виробів і натуральні тканини надають одягу позитивної енергетики, роблять його приємним у використанні. Поєднання чорного з бірюзовим і жовтого з бірюзовим посилює енергетику кольорів».

Докладніше можна почитати тут.

Уся колекція «Під Знаком Писанки» представлена у магазині «Самі Свої» у місті Івано-Франківськ за адресою Шевченка 20, телефон (0342)752605


Немає коментарів: