Блог "Майстерні одягу Ярини ЖУК"

Цей блог створений насамперед для спілкування.
Усі враження, отримані від перегляду нашого сайту: www.yarynazhuk.com, можна викладати тут, щоб ми знали, як і в якому напрямку рухатись далі.

Для тих, хто тут вперше, нагадаємо, що розробляючи моделі сучасного одягу на основі старовинних традиційних українських вишиванок, Майстерня не виготовляє масових партій одягу. Кожна модель випускається в обмеженій кількості або в єдиному екземплярі.
Лідер Майстерні - дизайнер львівської школи Ярина ЖУК :)

середу, 24 грудня 2008 р.

Світ став ближчим!

Сталась важлива подія у житті Майстерні - ми вперше вийшли на публіку! В день святої великомучениці Варвари, мережа книгарень "Дім книги" видавництва "Богдан", влаштувала імпрезу, в якій прийняли участь відома українська поетеса та мистецтвознавець Марія Чумарна, колекціонер борщівських сорочок Віра Матковська та "Майстерня одягу Ярини Жук".

Дійство почалось з презентації книги Марії Чумарної "Код української вишиванки" (видавництво "Апріорі", Львів 2008). Базуючись на грунтовних дослідженнях символіки та орнаментів, що притаманні українській вишивці, авторка робить ряд приголомшливих висновків. Ці висновки є фактично ключами до сакральних знань предків. Кожний візерунок на вишиваних сорочках, за думкою пані Марії - це унікальний код, що розповідає не тільки про рід, родину, сім'ю та власника сорочки, але й несе в собі код захисту від злих духів злого ока.
Якщо порівнювати (я не дуже люблю це робити, насправді), то можна сказати, що відомий Ден Браун з його тлумаченням картин Леонардо да Вінчі ховається. Грубе порівняння, але на мою думку, досить точне.

Далі продовжила Віра Матковська зі своєю книжкою "Колекція борщівських сорочок" (видавничий дім "Укрпол", Львів 2008). Пані Віра, збираючи сорочки Борщівщини, (регіон у Тернопільській області), зробила унікальну роботу. Впорядкувавши колекцію, дослідниця підготувала матеріал для грунтовнгого вивчення усіх процесів, що впливали на вишивку в окремо взятому регіоні протягом сторіччя. Матеріал особливо цінний для етнографів та мистецтвознавців.
Враховуючи те, що свою колекцію Віра Матковська зберігає в двохкімнатній квартирі, альбом дозволяє познайомитись з колекцією широкій аудиторії читачив.
Сорочки з колекції експонувались тут же. Можно було не тільки подивитись, але й помацати руками, що вдвічі цікавіше.

Третім номером програми значилась презентації Майстерні одягу Ярини Жук. Нам на відміну від пані Марії та пані Віри багато розповідати не довелось - люди все побачили самі. Інтрига була в тому, що нам була цікава думка пані Марії Чумарної, (яка на початку імпрези багато уваги приділяла енергетиці ручної вишивки) про наші вироби. Ми ж використовуємо, як відомо, вишивку машинну... (Ця тема в цьому блозі вже порушувалась). Але дослідниця роботами залишилась задоволена - усіх компліментів переказувати не буду :) Насправді, ми дуже суворо дотримуємось усіх правил при використанні давніх символів та орнаментів. В них прихована велика сила. І якщо використовувати її наосліп, можно й собі нашкодити...

Народу зібралось багато. Таку кількість фотоапаратів можна побачити хіба на прес-конференції якоїсь поп-зірки. Люди жваво цікавились і ставили багато запитань - поступово презентація перетворилась на прес-конференцію, а згодом і просто в неформальне спілкування.
Приємно бачити небайдужу аудиторію. Приємно бачити блиск в очах і щиру зацікавленість. Значить ми працюємо недарма - нам є для кого працювати!

Найближчим часом обіцяємо фотозвіт з презентації. Фото розкажуть яскравіше за слова :)

2 коментарі:

Анонім сказав...

Я була на презентації. Дуже сподобався ваш виступ - коротко і ясно. Я отримала вашу візитку, незабаром будемо замовляти з чоловіком комплект "Трипільська ніч". Дякую за чудовий настрій!
Олена, Тернопіль

YZ Fashion Studio сказав...

Дякуємо за відгук, Олено! Ми раді з Вами попрацювати! Веселих свят!